Ce-ar fi un nou sistem de vot, în care alegătorul stabilește ordinea candidaților iar candidații au șanse egale?


Ce părere aveți de un sistem de vot pentru parlament și consilii locale/județene, pe listă de partid cu puncte, în care fiecare partid prezintă o listă de candidați. În dreptul fiecărui candidat sunt 3 căsuțe, iar deasupra lor, 3 cifre (puncte): 3|2|1.
 
Alegătorul va pune 3 ștampile de vot, pe 3 candidați, într-o singură căsuță de punctaj pentru fiecare. Votul este nul dacă sunt mai multe ștampile în dreptul fiecărui candidat sau mai mult de 3 ștampile ori alte nereguli.
 
La sfârșit, mandatele se asigură în funcție de punctele obținute de fiecare consilier în parte, în funcție de procentul partidului.
 
Exemplu: CLG, are 27 de membri. Avem 4 partide cu liste: PSD, PNL, PMP și ALDE. Fiecare listă are 34 de candidați. Alegătorul poate vota orice candidat de la orice partid, o ștampilă pe 3 puncte, una pe 2 puncte și una pe 1 punct.
 
Rezultatele sunt: PSD 44%, PNL 42%, PMP = 7%, USR = 6%., ALDE = 1% (ALDE nu va intra în CL din lipsa pragului electoral).
 
PSD din 27 de consileri va ocupa 12 locuri
PNL din 27 de consilieri va ocupa 10 locuri
PMP din 27 de consilieri va ocupa 3 locuri
USR din 27 de consilieri va ocupa 2 locuri
 
Consilierii care vor intra în CL vor accede în ordinea punctelor obținute, ceea ce va însemna că fiecare candidat are șanse egale. ORDINEA PE LISTELE DE PARTID VA FI ALFABETICĂ.
Primarii vor fi aleși uninominal pe un buletin de vot separat și vor intra automat în CL dacă partidul lor va trece pragul electoral. Ei nefiind pe lista consilierilor dar având locul asigurat.

Așa vom avea schimbarea clasei politice, dinozaurii nu vor mai fi votați și putem spera la mai bine.

screenshot_1
 În imagine avem exemplul unui buletin de vot (în dreapta sus, lângă numele partidului va fi trecută și sigla acestuia – sau simbolul pt. candidații independenți). Observăm că alegătorul nostru a oferit 3 puncte unui candidat liberal, 2 puncte unui social-democrat și ultimul punct unui candidat din Mișcarea Populară.


Ca independenții să nu mai fie dezavantajați, semnăturile vor fi cerute pentru alegerile locale: 5000 partide și 1000 independenți. Dacă un independent va obține mai multe puncte decât oricare dintre cei 27 de membri de partid, acesta va lua locul celui care a obținut cele mai puține puncte și se află în primii 27 membri de partid. Așa că indiferent dacă PSD și PNL conduc detașat în exemplul nostru, dacă un membru PNL a intrat cu 9000 de puncte și prinde CL pe ultimul dintre cei 27 și un independent sau mai mulți au peste 9000, atunci independenții intră în clasament și ultimii sunt eliminați din CL. În caz de demisii ori retragerea sprijinului politic, intră următorul ca număr de puncte de la partidul respectiv. Valabil și pentru independenți, care vor alcătui un clasament separat. Dacă unul pleacă, intră următorul independent.


PRIMARII VOR FI ALEȘI ÎN 2 TURURI DE SCRUTIN!!!


Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s