SONDAJ: GALAȚI SAU PALERMO? Comparație după observație! Voi decideți!


Am fost 10 zile în Palermo, Sicilia, Italia. Am participat la un proiect despre mediu, alături de alți tineri din România, Croația și Italia. Proiectul a fost organizat de către Centrul Tinerilor din Palermo (PYC), o federație ce reunește mai multe asociații și organizații tinerești non-guvernamentale din Palermo. Dincolo de mediu și de activități, eu am fost și pentru a face o analiză și a compara cele 2 orașe, GALAȚI ȘI PALERMO!


GL-PLPuteți vota prin comentarii la articol.


POPULAȚIE: GALAȚI – 300.000 de locuitori | PALERMO – 650.000 de locuitori

SUPRAFAȚĂ: GALAȚI – 250 KMP | PALERMO – 160 KMP

CENTRU ISTORIC: GALAȚI – deși există, nu este promovat | PALERMO – ocupă o bună parte a orașului, este încă inima lui, foarte bine promovat, 90% din obiectivele turistice sunt acolo, deși bombardat precum Galațiul, centrul turistic generează bani.

TRANSPORT PUBLIC: GALAȚI: infrastructură proastă, mijloace de transport puține, fără benzi speciale pentru transport în comun, trasee mai lungi care asigură o conectivitate mult mai bună, trasee mai bine organizate decât în Palermo, societatea de transport este parazitată de privați. În Galați circulă tramvaie, trolee și autobuze. | PALERMO: foarte multe mijloace de transport în comun cu benzi adecvate, rețeaua de tramvai este refăcută total de la 0, din păcate traseele sunt anapoda iar mijloacele de transport în comun sunt distribuite excesiv pe unele trasee, iar la altele aștepți o oră, deși sunt extrem de circulate. Autobuze și Tramvaie circulă iar societatea de transport este operator unic regional.

ZONA INDUSTRIALĂ: GALAȚI: 2 zone industriale majore aflate aproape de oraș, care generează poluare. | PALERMO: zona industrială aflată la o distanță semnificativă de oraș.

AGREMENT: GALAȚI: locuri puține, plaje nevalorificate! | PALERMO: Plaja Mondello valorificată la maxim, alături de alte piețe, grădini, parcuri și zone pietonale.

SALUBRITATE ȘI MAIDANEZI: GALAȚI: nota 8. | PALERMO: nota 6. Ambele orașe au maidanezi și oameni fără case.

ȘOMAJ: GALAȚI: 10% șomeri înregistrați. PALERMO: nu se știe exact rata șomajului, dar este un oraș cu oportunități scăzute, având în vedere mafia siciliană și faptul că sudul Italiei este mai puțin dezvoltat.

ZONĂ METROPOLITANĂ: GALAȚI: NU ARE. | PALERMO: 1,2 milioane de locuitori, cuprinde toate orașele și comunele din jurul orașului.

INFRASTRUCTURĂ: GALAȚI: nu are autostradă, tren de viteză sau aeroport. PALERMO: aeroportul din localitatea Punta Raisi, la 30 de km. de oraș, tren ce face legătura între Palermo și Catania, pe malul mării, autostradă între aeroport și celelalte orașe din Sicilia.

ORGANIZAȚII TINEREȘTI: GALAȚI: foarte puține și insignifiante ca voce în societatea civilă. | PALERMO: o sumedenie de asociații și organizații care generează proteste, schimbări în favoarea societății civile, se ocupă cu proiecte de restaurat clădiri de patrimoniu și cu promovarea orașului.

RECICLARE: GALAȚI: puncte de colectare selectivă sunt în 90% din oraș, unele dintre ele sunt subterane, dar populația nu prea selectează deșeurile. | PALERMO: puncte de colectare selectivă mai mult în centru și în zona semi-centrală, dar populația nu selectează deșeurile, deoarece societatea de salubrizare le încarcă la comun.

SPERANȚE DE VIITOR: GALAȚI: fără infrastructură adecvată orașul se va stinge. | PALERMO: fără o luptă mai crâncenă împotriva mafiei, orașul se va stinge. Asemenea Galațiului și Palermo a pierdut 50.000 de locuitori.

COMUNITĂȚI ALE MINORITĂȚILOR: GALAȚI: în trecut orașul era recunoscut la nivel mondial, avea comunități diferite, 27 de consulate, un aer aparte în Regatul României. Azi doar comunitatea greacă și cea evreiască mai sunt organizate. | PALERMO: Comunitățile din oraș, cele mai numeroase sunt din India/Bangladesh/Sri Lanka, România, Africa Centrală, Filipine/China și Africa de Nord.

VIAȚA DE NOAPTE: GALAȚI: greu de comparat cu viața din PALERMO, având în vedere lipsa de turiști din Galați.

OBIECTIVE TURISTICE: GALAȚI: cu mult mai numeroase decât cele din Palermo, totuși sunt anonime pentru alți oameni, chiar și pentru unii gălățeni. | PALERMO: masate-n centrul vechi majoritatea, dar și în zona semi-centrală, ca de exemplu Catacombele unde putem admira scheletele călugărilor capucini, acestea sunt bine promovate, generează bani la bugetul local, iar piesa de rezistență este catedrala în stil ARABO-NORMAND, unică în lume. Are și un arc ce este în patrimoniul UNESCO.

SPORT ȘI TINERET :  GALAȚI: se practică tot felul de sporturi, echipe multe, dar baze sportive neîntreținute iar competițiile sunt sărăcăcioase. | PALERMO: au loc competiții între școli, între diferite organizații, facultăți, ș.a.m.d.

PORT: GALAȚI: odată înfloritor, astăzi mai mult adormit, portul nostru aproape că nu mai are de ce să se numească port, iar cel de ambarcațiuni este un dezastru total, folosit de șmecheri fără a plăti taxe, pentru că este închis din cauză că n-a fost reparat după o furtună de acum câțiva ani. | PALERMO: port de ambarcațiuni foarte mare și port cu terminal pentru vapoare de croazieră.


Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s