Criminal: U.E. face presiuni asupra României pentru privatizarea tuturor universităților de stat!


În loc ca U.E. să vină în sprijinul studenților merituoși, va fi încurajată facultatea ca în vest: doar bogații + bursierii. În rest, cine dorește, să facă împrumut în bancă, precum vesticii. Cred că ați auzit prin diferite ziare, filme, articole, documentare, cum părinții economisesc bani pentru facultatea copiilor chiar din clasa 1, uneori poate de la naștere. Măsura asta va face ca toate universitățile din România să moară. Mai ales că în Norvegia învățământul superior este gratuit, în Danemarca este gratuit, etc. La noi, deși este gratuit, nu se pune accent pe practică ci pe teorie, astfel studenții merituoși pleacă în căutarea condițiilor de studiu și a locurilor de muncă. Deși ne confruntăm cu declinul universităților, în curând ne vom confrunta cu închiderea lor, sau transformarea lor în afaceri! Propun investiții majore în Universități, eliminarea locurilor cu taxă, admitere riguroasă, programa schimbată și transformarea teoriei în practică. Odată cu aceste lucruri, ne putem gândi la învățământ superior calitativ.

Ștefan Raabis Bădiță.

Sigla_Universitatii_Dunarea_de_Jos

Învăţământul superior gratuit ar putea fi istorie în România. Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, prof. univ. Anton Hadăr, a declarat că  la nivelul Uniunii Europene se fac presiuni uriaşe pentru privatizarea tuturor universităţilor de stat din România.

Din acel moment, elevii care vor lua Bacalaureatul îşi vor putea continua studile doar dacă au bani, dacă vor obţine o bursă sau vor fi dispuşi să facă un credit la o bancă pentru achitarea studiilor.

„În urmă cu o lună am fost la Viena la o dezbatere la care au participat toate ţările din Uniunea Europeană şi concluzia a fost că se doreşte o privatizare masivă a universităţilor de stat şi doar în cazuri rare să mai fie acordate burse de la stat. Mai degrabă vor un sistem de sprijinire a tinerilor prin credite. Intenţia ţărilor dezvoltate din Uniunea Europeană este ca, odată învăţământul privatizat, să se facă un clasament al tuturor universităţilor din Europa şi, în acest fel, atractivitatea universităţilor valoroase ale Europei să crească”,

a declarat prof. dr. ing. Anton Hadăr pentru Ziarul Ring.

Înainte ca privatizarea să devină obligatorie prin directiva UE, există pericolul ca universităţile de stat să intre în colaps. Reducerea drastică a numărului de studenţi din cauza introducerii măsurilor antifraudă la bacalaureat, precum şi dezinteresul românilor pentru studii superioare au făcut ca facultăţile, în special cele private, să intre deja în faliment.

„S-ar putea ca trecerea aceasta spre privat să fie făcută din motive de forţă majoră, din lipsă de candidaţi. Ar fi păcat ca universităţi de tradiţie să intre pe mâna unor afacerişti şi să asistăm la o prăbuşire a acestora”,

a mai precizat Anton Hadăr.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s