Articol cultural: Știați că….. ?


1. …Nikola Tesla este de fapt român, numele lui adevărat fiind Nicolae Teslea?

2. …Maria Tănase înseamnă şi înregistrări în Londra sau la studiourile Columbia din Viena la numai 24 de ani, prezenţa la faimosul 1939 New York World’s Fair, o idilă cu Brâncuşi în Paris, o rezervare permanentă la Casa Capşa,  cenzura drastică a regimului legionar sau urmărirea continuă a Securităţii comuniste?

3. …Bancnota de 10 bani a intrat în Cartea Recordurilor drept cea mai mică bancnotă din lume. A fost emisă în 1917, are ștampila Ministerului de Finanțe al României și are dimensiunile 27,5 x 38 mm?

4. …Ţânţarii au 47 de dinţi?

5. …Istanbul este singurul oraş din lume care este situat pe două continente?

6. …Galațiul este singurul oraș din România situat pe două județe?

7. …Aztecii foloseau boabele de cacao pe post de monedă de schimb; pentru o boabă, puteai primi la schimb o roşie mare; pentru 30 de boabe, puteai primi un iepure mai mic sau ouă de curcă, iar pentru 100 de boabe îţi puteai lua un sclav sau o soţie?

8. …Niciun cuvânt din limba engleză nu rimează cu „lună” (month)?

9. …80% din totalitatea plantelor alimentare mondiale sunt polenizate de insecte?

10. …Noua Zeelandă a fost primul loc din lume în care femeilor li s-a permis să voteze?

11. …101 Dalmaţieni şi Peter Pan sunt singurele desene animate Disney în care ambii părinţi sunt prezenţi şi niciunul nu moare în timpul filmului?

12. …Numele oficial al Statuii Libertăţii este: Libertatea Luminând Lumea?

13. …Semafoarele, la început nu aveau becul galben?

14. …Fotografierea iepurilor în luna iunie este interzisă în statul american Wyoming?

15. …Laptele de cămilă nu se încheagă. Întăreşte sistemul imunitar al copiilor şi ajută la tratarea alergiilor alimentare?

16. …Canada este un cuvând indian care înseamnă „sat mare“?

17. …Imnul Greciei are 158 de strofe?

18. …Din ţările mari, Franţa şi Spania sunt singurele care au mai mulţi turişti decât locuitori. Franţa (populaţie 64,5 milioane) este vizitată de 76,6 milioane de turişti/an. Spania (45,2 milioane locuitori) este vizitată de 49,5 milioane de turişti/an?

19. …Nu este greu deloc să înveţi alfabetul din Hawaii, având în vedere că acesta conţine doar 12 litere: a, e, i, o, u, h, k, l, m, n, p şi w. În plus, toate cuvintele lor se termină cu vocala „a“?

20. …Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată pe Pământ a fost de -89,2°C la Staţia Vostok din Antarctica, pe 21 iulie 1983?

21. …Hienele au un clitoris lung de 18 centimetri?

22. …Păsările Flamingo au penele şi pielea roz de la crustaceele (crabi, creveţi, purici de apă) pe care le mănâncă.

23. …Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe pământ a fost de 57,8°C, pe 13 septembrie 1922, în Al Aziziyah, Libia?

24. …Cel mai scurt zbor cu avionul din lume este cel dintre insulele Westray şi Papa Westray din nordul Scoţiei. Zborul durează aproximativ 2 minute?

25. …Sunetul pe care îl auzim când punem o scoică la ureche nu este al mării, ci al sângelui care circulă în interiorul urechii?

26. …În Franţa este interzis să dai numele Napoleon unui porc?

27. …Cel mai puternic cutremur din istorie a avut loc în 1960 în apropiere de coasta statului Chile. A avut o magnitudine de 9,6 grade pe scara Richter şi a afectat locuri aflate chiar şi la 1600km distanţă de epicentru?

28. …Cel mai puternic cutremur din România a avut loc în secolul 19 și a avut 8.2 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost botezat „Cel Mare” și s-a simțit din Insula Creta până la Sankt Petersburg. Epicentrul lui a fost în Vrancea. Cu toate astea, în România pagubele nu au fost foarte mari, deoarece nu existau clădiri din materiale grele?

29. …Johnny Weissmüller, cel mai cunoscut interpret al lui Tarzan de la Hollywood, s-a născut în Freidorf, unul din cartierele Timişoarei?

30. …Cel mai mic copac din lume este o specie de salcie pitică (Salix herbacea), singura specie de pomi care creşte în tundră. Această salcie are maxim 10cm în înălţime?

stema

Anunțuri

Un gând despre “Articol cultural: Știați că….. ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s