Lecție de patriotism de la Slovacia!


Maniera intransigentă, corectă şi europeană în care Slovacia a rezolvat problema neorevizionismului maghiar intern – care ameninţă siguranţa sa naţională – mi-a generat un sentiment de admiraţie totală şi de respect sincer faţă de această ţară. Slovacia dovedeşte Europei şi lumii întregi că, deşi este un stat mic ca teritoriu şi populaţie, posedă o splendidă calitate, specifică numai statelor puternic consolidate ca democraţii,  anume aceea a unei impresionante demnităţi naţionale şi prin aceasta că este un stat mare.

Principiul care a generat o asemenea  atitudine politică şi naţională a Slovaciei nu este o invenţie a acestei ţări, nici nu a fost descoperit acum după îndelungi căutări, necunoscut zilelor noastre, ci este unul vechi decând lumea şi la îndemâna oricărei ţări care doreşte cu adevărat să-şi apere interesele naţionale fundamentale. A fost şi este un principiu axat pe patriotism, demnitate naţională şi apărarea cu fermitate a intereselor supreme de stat.

Rememorarea câtorva acţiuni întreprinse de statul slovac împotriva neorevizionismului revanşard, şovin şi exclusivist etnic, practicat tenace de Ungaria, se impune pentru noi românii.

România este, la fel, o ţintă permanentă a politicii extremist – revanşarde a Budapestei, iar atitudinea Slovaciei ne oferă modul în care această ţară a ştiut să contracareze acţiunile respective şi să se protejeze.

Un exemplu elocvent în acest sens l-a reprezentat refuzul autorităţilor slovace de a permite, în august 2009, intrarea în ţară a preşedintelui Ungariei, Laszlo Solyom, cu intenţia de a inaugura o statuie a „Sf. Stefan”, în localitatea Komarno, cu concentraţie de etnici maghiari.

Refuzul Slovaciei a avut o motivare inatacabilă anume că vizita preconizată coincidea cu împlinirea a 41 de ani de la invazia trupelor Tratatului de la Varşovia, între care şi cele ale Ungariei, în Cehoslovacia.

Întrucât  nu s-a ţinut seama de  anunţul făcut  pe canale diplomatice că „vizita nu este binevenită”, Laszlo Solyom a fost oprit la graniţa statului slovac fiind nevoit să facă cale întoarsă; a fost declarat „persona non grata”!

Prin această decizie autorităţile slovace au preîntâmpinat organizarea pe teritoriu slovac a unor manifestări cu caracter revizionist, revanşard şi şovin maghiare care erau preconizate a se desfăşura cu prilejul vizitei lui Slyom.

De asemenea, Slovacia a făcut faţă cu succes intenţiei Ungariei de a acorda cetăţenia ungară etnicilor minoritari maghiari de pe teritoriul naţional slovac prin adoptarea de către parlamentul ungar a unei legi în acest sens (mai 2010). Reacţia a fost una la fel de fermă, neezitantă şi perfect legală prin adoptarea legii care prevede că se interzice dubla cetăţenie, iar etnicii maghiari care deţin cetăţenia ungară nu pot ocupa funcţii publice în Slovacia.

Atitudinea statului slovac, în acest caz, a fost una logică fiind arhicunoscut faptul, probat nu de puţine ori de-a lungul istoriei, că loialitatea nu poate fi împărţită, ea poate fi doar una şi faţă de o singură ţară.

Cu atât mai mult cu cât politica Ungariei faţă de  Slovacia este una revanşardă, de revizuire a tratatelor de pace, de după Primul Război Mondial, care au consfiinţit crearea statului Cehoslovac şi de realizare a iluzoriei Ungarii Mari!

Semnificativă în această situaţie a fost solidarizarea cu Slovacia a lui Vaclav Klaus, preşedintele Cehiei.

La fel, în baza aceluiaşi principiu al primordialităţii interesului naţional, autorităţile slovace au implementat regionalizarea respingând organizarea administrativ-teritorială pe criterii etnice, evitând astfel apariţia acelei „mici Ungarii” pe teritoriul său, atât de mult dorite de Ungaria şi subordonate total intereselor acesteia, nu numai în cazul de faţă dar şi în cel al României, Ucrainei, Serbiei, etc., peste tot unde există o minoritate maghiară.

Deosebit de consecvent în planul contracarării acţiunilor neorevizioniste, extremiste, revanşarde şi de amestec în problemele sale interne, iniţiate în prezent de Ungaria, statul slovac a interzis desfăşurarea pe teritoriul său, la Komarno, în ziua de 27 iunie 2012, a şedinţei unei comisii a Parlamentului Ungariei.

Şi în acest caz, ca şi în altele, Ungaria fidelă „principiului” care guvernează politica sa externă în raport cu ţările pe teritoriul cărora există etnici minoritari maghiari, respectiv amestecul în treburile interne ale acestor state, a intenţionat organizarea şedinţei menţionate fără a consulta, în prealabil, autorităţile slovace. În acest context, mai amintim de faptul că trupa rock Karpatia, din Ungaria, este interzisă pe teritoriul Slovaciei, datorită mesajelor extremiste, şovine, xenofobe, rasiste şi  de susţinere a refacerii aşa zisei Ungarii Mari, cuprinse în repertoriul ei.

O menţiune se impune, anume că măsurile aplicate de Slovacia, la care am făcut referire, nu au fost criticate de ţările membre ale Uniunii Europene, ele nefiind considerate nici nelegale, nici antidemocrate, nici antieuropene, nici antimaghiare!

Fie şi la o simplă privire este evidentă asemănarea izbitoare a modului de acţiune practicat de Ungaria, în virtutea doctrinei hungariste a neorevizionismului, extremismului, exclusivismului etnic, separatismului teritorial şi şovinismului, în cazul Slovaciei şi României!

Toate situaţiile din Slovacia, enumerate mai sus, s-au petrecut copie la indigo în  România.

Trebuie spus, însă, că în timp ce Slovacia a rezolvat, ferm, logic, fără ezitare, în favoarea sa această situaţie, România, datorită atitudinii de espectativă şi ezitante a autorităţilor statului, a fost umilită şi sfidată de Ungaria!

Din această perspectivă, comparativ, vorbim de un stat slovac puternic apărat printr-o  demnitate naţională  impresionantă şi de un stat român vulnerabil în care această calitate esenţială pare să nu mai existe.

Autorităţile ţării mele, România, nu au considerat până în prezent necesar să găsească şi să aplice soluţii la aceaşi problemă.

Cu siguranţă că nici nu au fost interesate, în acest sens, dacă este să ţinem seama numai şi  de faptul că  modelul slovac era aproape şi la îndemână!

Colonel (r) prof. Claudiu Aiudeanu

4-AUG-1919

Anunțuri

100 de gânduri despre “Lecție de patriotism de la Slovacia!

 1. Vorbim doar de ce ne dorim noi, dar si ei au un cuvant de spus. Democratia din Republica Moldova are o sansa, democratia romaneasca e la pamant. Ar trebui lasati sa se organizeze asa cum vor. Vad ca ai cunostinte istorice. In cazul acesta, ar trebui sa stii si ca detinem Dobrogea abuziv. 🙂 Nu locuia nici zare de roman atunci cand Dobrogea a fost data Romaniei. Daca nu ma insel, Dobrogea a fost oferita drept compensatie pentru Basarabia. asa-i?

  Apreciază

 2. Cum vreo luna un roman a fost ucis in asa zisul tinut secuiesc pentru ca nu stia limba maghiara… Un maghiar nu este ucis in bucuresti pt ca nu stie sa vorbeasca romaneste. Eu am trait cu unguri, din Mures mai exact, in Bucuresti si pot spune ca nu au nici cel mai mic respect pentru tara asta care i-a gazduit. Ce ar fi sa-i omoram si noi pe unguri cum au facut-o si ei atunci cand au invadat Romania? Ungurii nu au onoare, nu au respect, nu au etica. Onoarea si etica este de partea neamului romanesc ca nu v-a extirpat la timp. In Romania ati primit beneficii pe care nici nu le-ati visat, trebuia sa fiti dusi in lagare de concentrare alaturi de evrei. Sunteti o ciuma pt neamul romanesc. Si „hoo fratilor ca nu dau hunii !”

  Apreciază

 3. Taci in dumnezeii ma-tii, pana nu va dam o lectie ca la carte…nu o sa avem liniste cu voi! Va veni acea lectie, stati linistiti…nu intrati in panica, e inevitabila!

  Apreciază

 4. Asa este Stefan. Intotdeauna politicieni nostri au luat decizii care ne-au defavorizat iar acele persoane care agita spiritele in randul populatiei maghiare din Romania exact pe asta mizeaza-sovaiala si lipsa demnitatii clasei politice romanesti.

  Apreciază

 5. Szabo, esti din Romania sau Ungaria?
  intreb asta pentru ca poate nu cunosti oare partidele si gruparile paramilitare pe care Ungaria si le largeste in a lupta la toate granitele, mai ales in Romania?

  Apreciază

 6. Salut.Problema este ca romanii sunt injurati in afara tarii pt ca fura si pentru ca in mare parte sunt confundati cu tiganii.Dar nu cer autonomie intr o tara straina.Si nu cer placute bilingve.Si nu ii persifleaza pe localnici fluturand limba materna peste tot.Am revenit dintr o mica vacanta la Sovata si inca sunt consternat de cat de straina de Romania imi apare acea zona.Asa nu se poate.Prea mult tupeu.Si pentru ce?

  Apreciază

 7. n-am dusmanie si nu cred ca romanii au dusmanie indreptata catre romanii de peste prut …. vezi cum a fost cedata basarabia in 1812. nu imi doresc teritorii ce nu ne-au apartinut de fel si nu sunt ale noastre, caci nu-s absurd.

  Apreciază

 8. Si ce ar trebui sa facem domnule Stefan. Sa ii atacam apoi sa le impunem sa se numeasca romani de acum inainte? Sunt liberi sa aleaga ce cale vor sa urmeze. Iar calea lor CLAR, nu este Romania. De ce atata dorinta pentru teritorii, atata dusmanie? Sunt oameni liberi, de ce nu putem accepta ideea asta?

  Apreciază

 9. problema nu a oamenilor de rand eii se impaca oricum ar fii unguri tigani romanii…etc. cei care aprin scantei sunt politicieni dar lasa ca oricum tot napastuiti suntem totii oricum am fii !

  Apreciază

 10. Fraţilor, acest război psihic româno-maghiar este doar în mintea voastră, un fel de îndoctrinare odata cu creşterea. Cazul Marian Cozma de la Veszprem este destul de viral, păi ungurii i-au ridicat statuie şi îl venerează şi în momentul de faţă, statuie construită din banii fanilor… Aşa cum nu sunt suportaţi ungurii la noi în ţară, sunt huiduiţi şi românii din Italia, Franţa, Spania etc… Este doar o politică, noi avem o conducere de tot (…) şi dintre toate problemele ţării, fix pe asta ne-am ales să o facem prioritară.

  Apreciază

 11. Inainte de 89 am fost intr-o excursie in Ardeal si autobuzul s-a defectat la marginea orasului Tg.Mures , neavand ce face am vazut un aprozar cu fructe , am solicitat 1 kg de struguri albi …..stii ce a zis javra de vanzator ..??? Nem Tudom romano !!! La inceput am crezut ca zice asa dar m-a lasat cu ochii in soare ,nu ma servit bozgoru draku-era un barbat !! Sa-i ia draku de bozgori codosi imputiti !! sigur e un conflict tacit pt. unii , dar acolo e alta !!!

  Apreciază

 12. Muie ungurilor iredentisti / sovini ,scosi cu parul din tara-Persoana nongrata. Putini unguri normali la cap ! Au apucaturi salbatice sa cucereasca,sa domine sa faca vrajba intre vecini ,nu le convine nimic( tara,localitate, societate ) Ei si nimic !! Sa-i fut in gura cu Tokes a lor de spurcati- paru pe ei de javre spurcate ! Vedeti istoria medievala care a distrus romanismul in Transilvania si Carpatya !!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s