Cum se bat alții pentru orașele lor și cum ne fut ai noștri orașul nostru…


REGIUNEA SUD-EST:

Regiunea Sud-Est formată din județele Galați, Vrancea, Brăila, Tulcea, Constanța și Buzău, în mod normal ar putea avea capitala la Galați sau la Constanța, deoarece sunt cele mai mari orașe, dar surpriză, sunt vehiculate în locul Galațiului, Brăila și timid Focșaniul.

Nicuşor Constantinescu (Constanţa): „Capitala regională la Brăila este o aberaţie”

De partea Brăilei este chiar primarul PSD Aurel Gabriel Simionescu, care crede că „echidistanţa” oraşului este un aspect foarte important. „Alegerea Brăilei ca şi capitală regională urmează o cale naturală. Noi am construit aici o întreagă reţea şi toate celealte cinci judeţe au fost mulţumite. Nu e vorba de cât de dezvoltată e o zonă, dar e vorba că acea zonă poate asigura serviciile necesare unei capitale regionale. Şi Constanţa poate fi un centru economic, dar Brăila este un pol cultural. Are şi infrastructura necesară, e şi dezvoltată, avem şi relaţii bune, e şi în centrul regiunii. Adică Brăila este echidistantă şi ca poziţie geografică şi ca relaţii”, a spus Simionescu. Mult mai ferm, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, cealaltă variantă, exclude oraşele de tipul Brăilei pentru a fi capitale regionale, pe motiv că „nu pot funcţiona”. „Este exclus să vedem capitale de regiune la Brăila, Călăraşi, sunt nişte aberaţii, nu pot funcţiona. Nu se poate aşa ceva, au fost stabilite politic când s-au constituit regiunile de dezvoltare în 1997 şi au rămas aşa de la sine”, a declarat Nicuşor Constantinescu. La Galați în Regiunea Sud-Est, este liniște, cei ce conduc orașul se bucură de banii încasați, nefiind interesați de decăderea orașului….. RUȘINE MARIUS STAN, NICOLAE BACALBAȘA ȘI TUTUROR PARLAMENTARILOR GĂLĂȚENI CARE NU ZIC NIMIC NICI MĂCAR DE „CHELEA PULII”

REGIUNEA CENTRU:

Regiunea Centru este formată din județele Mureș, Covasna, Brașov, Alba, Harghita, Sibiu.

Scripcaru: „La Alba te duci doar dacă ai treabă”

În Regiunea Centru, care va cuprinde judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, cele două variante pentru capitala regională sunt Alba Iulia şi Braşov. Primarii, amândoi de la PDL, se luptă pentru oraşul lor. George Scripcaru mizează pe faptul că marele avantaj al Braşovului este că se află în centrul ţării. Mircea Hava susţine că „de la Alba Iulia se trage România”, acest simbol calificând-o pentru a fi capitală de regiune. „Regionalizarea este un lucru bun pentru România. Cine spune că nu Braşovul trebuie să fie capitală regională nu e realist. Braşovul este un motor de dezvoltare economică, este principalul judeţ, cu un potenţial imens, are influenţă. Dacă vrei să te duci de la Bucureşti la Alba, trebuie să treci prin Braşov. Dacă vrei să o iei invers, tot prin Braşov trebuie să te duci, la Alba te duci doar dacă ai treabă. Braşovul e în centrul ţării, e o intersecţie, aici bat toate vânturile”, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru. Suţinându-şi oraşul pe care îl conduce de 16 ani, Mircea Hava spune totuşi că vrea să evite polemicile pentru că nu fac bine României, precizând că, mai întâi de toate, trebuie explicat conceptul de regiune, pentru ca mai apoi să fie luată o decizie. „Ca să vorbim despre regionalizare, trebuie mai întâi să avem o lege, mulţi nu ştiu nici ce înseamnă aia o regiune, ce trebuie să facă ea. La Alba s-a înfiinţat Unirea, de aici se trage România. Avem oameni cu entitate istorică, folclorică, de neam. Avem universităţi, spitale, dar o capitală regională nu înseamnă să fii capitala spitalelor. Punctele forte ale oraşului Alba Iulia sunt instituţiile regionale care sunt aici, faptul că aici a avut loc Unirea şi suntem cunoscuţi şi la Bruxelles pentru zonele cu aspect de vis”, a spus Hava.

REGIUNEA NORD-EST:

Regiunea Nord-Est este formată din județele Iași, Vaslui, Bacău, Neamț, Botoșani și Suceava.

Nichita (Iaşi): „Ce ştie Bruxelles-ul de Piatra Neamţ? Nimic”

În Nord-Vest – Bacău, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Vaslui – apele sunt mult mai linştite. Deşi pe hârtie a fost trecut şi oraşul Piatra Neamţ ca posibilă capitală regională, nici măcar primarul Gheorghe Ştefan nu susţine această idee, optând pentru Iaşi. „Propunerea corectă ar fi să fie Iaşiul capitală regională, nicidecum Piatra Neamţ. Hai să fim serioşi şi realişti, Iaşiul este cel mai merituos, e istoric, e important, de ce să vorbim prostii”, a declarat, Gheorghe Ştefan. Edilul Iaşiului nu-l contrazice sub nicio formă. În viziunea lui, alegerea Iaşiului drept capitală regională este singura variantă posibilă, calităţile oraşului fiind de necontestat. Mai mult, avantajele pe care le are Iaşiul „sunt cunoscute până la Bruxelles”. „Trebuie să te gândeşti în interesul României, şi Iaşiul este cel mai bun răspuns. Are universităţi, spitale, drumuri, infrastructură, are de toate. Este şi un oraş istoric, cu potenţial economic. Haideţi să nu comparăm mere cu pere. Eu am respect pentru Piatra Neamţ, dar nici nu se compară cu Iaşiul. Avem patru consulate, Iaşiul este al doilea oraş din România. Nu trebuie să fiu eu avocatul Iaşiului, că are tot ce-i trebuie. Până şi la Bruxelles se ştie de Iaşi. Una e să fii capitala regională, alta e să ai nevoie de ajutor. O capitală regională trebuie să fie concurentă cu altele europene”, a precizat Nichita.

REGIUNEA SUD:

Regiunea Sud este formată din județele Teleorman, Dâmbovița, Prahova, Călărași, Ialomița, Argeș și Giurgiu.

Filipescu (Călăraşi): „Nu trebuie să fie un oraş de primă mână, ce, Washington-ul cum e capitala Statelor Unite?”

Şi în Sud sunt dispute pentru că regiunea are ca posibile capitale regionale oraşele Călăraşi şi Ploieşti. Lăsând la o parte dimensiunea şi populaţia, preşedintele CJ Călăraşi consideră că varianta sa este clar cea mai potrivită. Motivul, spune el, o capitală regională nu trebuie să fie un oraş de primă mână. „Este o onoare să fii capitală regională şi de-asta mă voi bate până la moarte pentru Călăraşi. Avem aici patru unităţi regionale, suntem pe locul 7 în topul absorbţiei de fonduri europene, avem şi locaţii care pot fi unităţi regionale, unele nou construite, dar şi mai vechi, istorice. Fiecare acuma trage pe turta lui. Călăraşi este un oraş în curs de dezvoltare, nu cred că o să se supere nimeni dacă o să fie capitala regională. Nu trebuie să fie un oraş de primă mână, ce, Washington-ul cum e capitala Statelor Unite?”, a conchis Răducu Filipescu, preşedinte CJ.

regiuni-dezv-2004

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s