La cine se duc banii pe fierul vechi din Galați?


 

După ultimele apariții din presă, Săvel Rotaru, șeful Comisiei de Urbanism, vrea să demoleze construcțiile haotice din oraș, adică să-l copie pe Nicușor Ciumacenco, care începuse demolarea garajelor și a chioșcurilor de cartier. Dar nu se va începe cum e normal cu construcțiile multe și mărunte precum garajele, birturile improvizate, chioșcurile sau așezările boschetarilor ci cu coloșii metalici ai Galațiului cum este Sala de Box sau Complexul Francezi. Țin să vă spun că cel din urmă a câștigat premiul pentru arhitectură modernă în anii 60 împreună cu Complexul Țiglina 1.

Iată ce spun și ziarele locale:

1. nepasadegalati.ro

Complexul Francezi -pe mâna mafiei imobiliare

   Tot în cadrul Comisiei de Urbanism, Săvel Rotaru a propus spre demolare și complexul Francezi, transformat în ultimii ani în focar de infecție. Abandonat de către autorităţi, fostul complex comercial a fost invadat de boschetarii din zonă. În jurul acestuia, s-au ridicat  tone de gunoaie, moloz, bucăţi de cărămidă, iar mirosul de urină taie respiraţia trecătorilor. Surse din Primăriei ne-au spus că tot complexul este cumpărat de doi oameni de afaceri foarte influenți din Galați, care nu au niciun interes să igienizeze prea curând zona.

2. Viata Liberă

În loc să cumpere capace sparte de canalizare, punând în pericol viaţa atâtor gălăţeni care riscă să-şi frângă maşinile sau picioarele căzând în gurile căscate, una dintre firmele de colectare a fierului vechi ar putea face bani buni valorificând cantitatea uriaşă de fier din scheletul Arenei de box. Oficial, Arena de box, scheletul ruginit care se înalţă dintr-o mare de buruieni şi copaci, îngrădită de un gard mâncat de rugină şi brăzdat de resturi de afişe, a intrat pe lista neagră a construcţiilor care trebuie să dispară. Cel care i-a pus gând rău este şeful Comisiei de Urbanism a Consiliului Local, liberalul Săvel Rotaru. În interviul publicat în ediţia din 2 august a „Vieţii libere”, inginerul constructor Săvel Rotaru ne-a declarat că sala de box, „construcţia aceea metalică este o ruşine, nu mai prezintă nici un coeficient de siguranţă”. N-a rămas, însă, o declaraţie de presă şi atâta tot. La şedinţa Consiliului Local, Săvel Rotaru a cerut public demolarea hârbului. „Să demolăm această hală! Toată lumea spune că este o ruşine, nimeni nu a luat nicio măsură ca să demolăm aceşti stâlpi. E o treabă serioasă! Construcţia nu poate fi refolosită pentru că nu a fost conservată. Trebuie demolată şi dată la fier vechi”, a declarat preşedintele Comisiei de Urbanism. Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, i-a dat dreptate, mai ales că împreună au vizitat zona: „Am fost, într-adevăr acolo, este o pădure de-acum, nu numai că sunt copaci, dar e foarte greu accesul, accesul per pedes, în zona respectivă. Este o lucrare foarte serioasă care necesită forţă de muncă şi cheltuieli. Evident, este obligatoriu să o facem şi o vom face. Acolo este o investiţie care e prinsă în acte şi problema ştiţi cum e cu banul public, cu investiţiile. O avem în vedere şi vom acţiona!”, i-a răspuns primarul.
„O mizerie!” 

Preşedintele Comisiei de Urbanism ne-a declarat că a fost împreună cu edilul oraşului la Arena de Box şi abia au putut pătrunde prin spate, în hăţişul de buruieni şi arbori crescuţi peste scheletul metalic. Săvel Rotaru îşi aminteşte că, în repetate rânduri i-a atras atenţia asupra „mizeriei” – aşa cum numeşte scheletul rămas, şi fostului primar Dumitru Nicolae. „De fiecare dată a spus da-da şi nu s-a făcut nimic! Acolo sunt aproximativ 300 de tone de metal care pot fi valorificate de o firmă de colectare a fierului vechi. Pentru demolare ar fi nevoie probabil de două macarale. Strada Domnească trebuie să devină o arteră reprezentativă pentru Galaţi”, ne-a declarat Săvel Rotaru.

P.S.: Totuși, din partea Primăriei Galați, proprietarii de construcții de pe spațiul verde al blocurilor au primit somație de demolare pentru a distruge băștile, grădinile sau construcțiile ilegale ce adăpostesc focare de infecție, mașini sau lucruri personale.

 

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s