Situaţie îngrijorătoare în România: Transportul public electric este decimat!


România, ca şi alte ţări care au fost socialiste, a investit enorm în dezvoltarea transportului electric: metrou, tramvai, troleibuz şi tren. Între anii 1948 şi 1989 ţara noastră e extins reţelele de transport ecologic. Dar odată cu ieşirea din comunism acest transport a fost dat uitării în 90% din oraşele noastre. Puţine dintre ele au mai inaugurat troleibuze după 1989, dar de tramvaie ce să mai vorbim. Singurele oraşe unde sunt toate cele 3 sisteme de transport în comun (autobuze, troleibuze şi tramvaie) cu excepţia Bucureştiului care are şi metrou sunt Galaţi, Cluj, Timişoara şi Ploieşti. Oraşe ca Oradea, Mediaş, Piatra Neamţ, Baia Mare, Arad, Braşov, Brăila, Sibiu, Botoşani, Reşiţa, Craiova sau Iaşi au doar tramvaie sau doar trolee. Oraşe în care nu mai circulă transport electric sunt: Constanţa, Slatina, Vaslui, Satu Mare, Suceava şi Târgovişte, iar oraşe care nu au avut niciodată transport electric, dar existau planuri de introducere sunt: Tulcea, Oneşti, Bacău, Giurgiu, Târgu Mureş şi Buzău. În timp ce la Brăila se fac planuri pentru redeschiderea reţelei de troleibuz, Constanţa abia şi-a încheiat conturile şi cu reţeaua de troleibuze, după ce în 2008 a terminat cu tramvaiele. Nici Braşovul nu stă mai bine la capitolul tramvaie, în 2006 primarul hotărând să le scoată, lucru realizat în scurt timp, dar ca o compensare Braşovul are multe troleibuze. Acum ceva timp, o decizie surprinzătoare a fost luată de primarul Sibiului, care a decis eliminarea troleibuzelor din oraş, oraş care avea o reţea impresionantă pentru dimensiunile lui mici. Craiova poate şi azi avea troleibuze, dacă în 1948 nu au fost distruse de armatele ruseşti, cablurile şi unităţile de transport fiind expediate la Odessa. Oraşe cu o singură linie de tramvai de exemplu sunt Cluj, Craiova şi Reşiţa. Nu înţeleg un lucru, dacă restul Europei şi America investesc în redeschiderea tramvaielor sau troleelor, noi, după ce că avem atâtea oraşe cu reţele mari, ne străduim să le distrugem. Mai jos aveţi oraşele care au avut sau au transport electric. Sunt trecute oraşele care dealungul istoriei au avut măcar unul dintre cele 2 tipuri de transport în comun.

 LEGENDA:

Cu roşu sunt oraşele care momentan au toate cele 3 sisteme de transport în comun.  
Cu mov sunt oraşele care momentan  au doar tramvai şi autobuz.    
Cu verde sunt oraşele care momentan au doar troleibuz şi autobuz.
Cu maro sunt trecute oraşele care au avut tramvaie.
Cu bleu sunt trecute oraşele care au avut troleibuze. 
Cu albastru sunt trecute oraşele care au avut tramvaie şi/sau troleibuze iar acum nu mai au decât autobuze.
Cu portocaliu sunt trecute oraşele care au în proiect introducerea sau reintroducerea troleibuzului. 

 1. Galaţi
 2. Bucureşti (şi metrou)
 3. Cluj
 4. Timişoara
 5. Ploieşti 

 1. Botoşani
 2. Craiova
 3. Reşiţa
 4. Sibiu
 5. Brăila
 6. Oradea
 7. Arad
 8. Iaşi  

 1. Târgu Jiu 
 2. Mediaş
 3. Baia Mare
 4. Braşov
 5. Piatra Neamţ 

 1. Braşov  


 1. Piteşti
 2. Craiova
 3. Brăila 
 4. Oneşti 
 5. Buzău 
 6. Bacău*

*Bacăul are infrastructura pentru reţea construită 50%, mai trebuiesc consolele şi reţeaua, fiindcă stâlpii au fost montaţi.

 1. Craiova
 2. Iaşi 
 3. Sibiu

 1. Slatina
 2. Vaslui
 3. Constanţa
 4. Satu Mare
 5. Suceava
 6. Târgovişte 

 Mai sus totuşi sunt trecute câteva oraşe care doresc să-şi inaugureze reţele de troleibuz, lucru incredibil pentru ţara noastră. 2 dintre oraşe doresc reintroducerea troleibuzului, fiind vorba de Brăila şi de Craiova, la olteni desfiinţarea nefiind acţiunea primăriei ci a armatelor de ocupaţie sovietice. Bacăul până acum stă cel mai bine la capitolul investiţie dar totuşi nu se preconizează vreun viitor strălucit.

Mai jos aveţi o listă cu oraşele care doresc extinderea reţelei de troleibuz:

 1. Galaţi
 2. Ploieşti 

ÎNDEMN PENTRU AUTORITĂŢILE ROMÂNIEI: LUAŢI EXEMPLU CHIŞINĂULUI SAU ARNHEMULUI UNDE SUNT TROLEE EXTREM DE MULTE. CEL PUŢIN ÎN ORAŞUL DIN OLANDA TRANSPORTUL PUBLIC ESTE DESERVIT 100% DE TROLEIBUZE.  

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s